2016 NFHS Boys Lacrosse - Frequently Asked Questions

1. NFHS Rule 1-7-3 provides, in part, that: “Any additional strings or laces
(e.g., shooting strings, V channels) must be located within 4 inches of the

top of the crosse.”

ART. 3 . . . Any strings or leathers are limited to a hanging length of 2 inches.
All hollow crosse handles must have their open end covered with an end cap
manufactured for a lacrosse stick. In both cases, the crosse shall not be
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considered illegal; however, it shall be removed from the game until corrected.
Any additional strings or laces (e.g., shooting strings, V channels) must be locat-
ed within 4 inches of the top of the crosse. (See Figure 7)

Q. Does this restriction apply to the Goalkeeper’s crosse?
A. No. That part of the rule does not apply to the Goalkeeper’s crosse.

Q. What is the penalty for a violation?

A. Under Rule 5.5 - 3 minute non-releasable penalty and the crosse remains at
the table for the remainder of the game.



2. NFHS Rule 4-3-3n
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player taking a faceoff. The tape is to begin (but not be touching) the plastic
at the throat of the crosse and continuing 6 inches down the handle. Tape
must be of contrasting color to the head, gloves and shaft.

Q. Can paint be used in place of tape on the crosse?

A. No, tape must be used.

3. NFHS Rule 4-14-3

ART. 3 . . . Once the ball has been successfully advanced into the goal area, a
team is provided the opportunity to run its offense in its offensive half of the field.
If the offensive team carries, passes or propels the ball to its defensive half of the
field and the offensive team was last in possession, and last touched the ball
(except on shot), the result will be an immediate turnover or play-on.

If the ball does not touch or go over the center line, no infraction has occurred.
Defensive players may legally bat the ball to keep it in the offensive half of the
field: but if it is possessed and their feet are in the defensive half, it shall be a
turnover.

Note: For all questions below, consider that Team A has cleared the ball and
established possession in the box, ending the 10-second clearing count. A pass
from Al to A2 is missed, and the ball bounces toward the centerline without
being touched by Team B.

Q. Is the center line treated as a plane so that if a ball crosses the center line it
is an immediate violation?

A. No the ball must touch the center line, the ground on the defense half of the
field or anything in defensive half.

Q. May a player in the defensive half of the field bat the ball with his cross or
kick the ball so that the ball does not cross the centerline?

A. Yes.



Q. May a player in the offensive half of the field reach across the centerline and
either catch the ball or bat the ball back over the centerline, so that it never
touches the center line, the ground on the defense half of the field or anything
in contact with the defensive half?

A. Yes

4. NFHS Rule 4-18-1 SITUATION E:

*4.18.1 SITUATION E: Two or more defenders from Team B are standing in the
crease in front of the goal with a clear intention of blocking shots, not defending
another player. RULING: Conduct foul on Team B. If Team A was in possession,
Team B in-home serves a 30-second penalty. A second violation by Team B
should be enforced as unsportsmanlike conduct.

Q. Does the goalkeeper count as one of the two defenders referred to in the
situation?

A. No the goalkeeper does not count as one of the two defensemen under this
rule.

Q. Is this an immediate whistle?

A. The officials will stop play as soon as they notice the situation. However, if a
shot is already in flight when this is noticed, the shot will be allowed to come to
its normal conclusion before the whistle blows to stop play.

5. Restarts

Q. Where is the play restarted when there is a technical foul before the faceoff
begins or while the faceoff players are down battling in the faceoff position?

A. The offended team is awarded the ball in its offensive side of the field at the
center.

Q. If after the face off is started, the ball is directed or moves away from the
Center if a player commits a loose ball infraction, e.g. a push or hold, where
does the play restart?



A. The play is restarted where at the spot where the ball was when the whistle
blew.
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